Для того, щоб процес заготівлі продуктів рослинного походження в домашніх умовах за допомогою інфрачервоної сушильної печі "СІЧ" приносив бажані результати, необхідно дотримуватись наступних простих рекомендацій:
- правильно підготувати продукт для висушування;
- вибрати правильний режим сушіння;
Після заготівлі продуктів у сушарці СІЧ необхідно також знати, як відновити продукт із сушеного для приготування різних страв.
Консервування продуктів рослинного походження сушінням є традиційною технологією. Сушіння в електрошафах з інфрачервоним випромінюванням дозволяє максимально зберігати у висушеному продукті вітаміни, ферменти та інші найважливіші властивості. Також цей процес забезпечує стерилізацію продукту.
Загальні рекомендації щодо сушіння
Продукт, нарізаний пластинами, розташовують на листах в один шар.
Ягоди розкласти на листи, попередньо підстеливши марлю для запобігання злипанню з сіткою листа та зниження втрат при ворошенні або вивантаженні продукту.
Під час сушіння при видаленні вологи температура продукту поступово підвищується.
Сушіння продуктів відбувається при відкритій кришці в одному з 2-х положень. Конкретне положення кришки при сушінні того чи іншого продукту уточнюється в процесі експлуатації.
У процесі сушіння проводиться ворошення з інтервалом не більше 1 години та відбирається висушений продукт.
Відбір продуктів для сушіння в інфрачервоній сушарці
Продукти (ягоди, овочі, фрукти) мають бути стиглими та ароматними. Ретельно вимийте їх, не використовуючи щітки.
Використовуйте для сушіння свіжозібрані гриби (не більше чотирьох годин після збирання). Відокремте ніжки від капелюшків. Капелюшки протріть сухою, чистою тканиною (бажано х/б). Поверхню ніжок теж протріть, за потреби зачистіть гострим ножиком. Мити гриби не можна, оскільки після миття практично неможливо видалити воду з м'якоті капелюшків.
Гриби, у яких розмір капелюшка менше 2,5 см можна сушити повністю.
Попередня обробка продуктів для сушіння
Для більшості овочів і фруктів попередньої обробки не потрібно, однак деякі види можуть окислитися і потемніти. Окислення також може зруйнувати вітаміни А і С та знизити аромат продукту. Для зменшення окислення покладіть продукти на одну хвилину в 1% розчин кухонної солі (1 ч.л. на літр води) або на одну хвилину в 0,5% розчин лимонної кислоти (0,5 ч.л. без верху на літр води) ).
Деякі овочі та фрукти необхідно бланшувати від 1 до 2 хвилин. Потім відразу ж охолодити в холодній проточній воді. Бланшування розм'якшує структуру осередків, сприяючи виділенню вологи, що у свою чергу прискорює процес сушіння.
Гриби попередньої обробки не піддаються.
Режим сушіння
Час сушіння може змінюватися в залежності від виду та кількості продуктів, товщини та рівномірності розподілу шарів, відсоткового вмісту води в продуктах, вологості та температури навколишнього середовища.
Сушіння зелені
Для сушіння відібрати молоді, з яскраво зеленим листям: кріп, петрушку, селера, лікарські трави. Промити у проточній воді. Зелень обсушити на шарі тканини до видалення слідів води від 20 до 30 хвилин. Траву можна сушити і повністю.
Не сушіть трави разом з іншими продуктами, т.к. для сушіння трав потрібна нижча температура (половинчастий режим).
Регулярно забирайте висохлі трави. Орієнтовний час сушіння від 1,5 до 3 годин.
Перевірка ступеня висушування
Щоб не пересушити продукт, слідкуйте за процесом сушіння. Пересушені продукти втрачають якість структури, поживні властивості та смак.
Щоб перевірити рівень висихання, візьміть шматочки продуктів і дайте їм охолонути;
- фрукти мають бути гнучкими, без вологих кишеньок. Щоб перевірити ступінь висушування фруктів, розірвіть шматочок навпіл і перевірте, чи на місці розриву бісерину вологи. Якщо ні, то продукт готовий до тривалого зберігання;
- овочі повинні бути пружними або хрусткими;
- висушені гриби при натисканні пальцем розпадаються.
Окремі види висушених грибів, таких як: білі гриби, подосиновики, підберезники та інші, - набувають пружні та ламаючі властивості.
Якщо продукт не висох до належного стану, необхідно провести досушування продукту на знімному листі, зсипавши на нього продукти з інших листів.
Листи, що звільнилися, можна завантажувати новою партією продуктів.